Test na nietolerancję pokarmową

Wykonywany w gabinecie „Colonnet” test na nietolerancję pokarmową został opracowany i wyprodukowany przez Cambridge Nutritional Sciences w Wielkiej Brytanii.


Dzięki niemu jesteśmy w stanie sprawdzić reakcję organizmu na 58 podstawowych produktów żywnościowych. Przed wykonaniem testu należy podać koniecznie grupę krwi badanej osoby. Cena testu wraz z opisem i zaleceniami wynosi 550 PLN.

Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak ogromny wpływ na stan naszego zdrowia i samopoczucia ma to co spożywamy. Owszem, dostrzegamy, że gorzej czujemy się po zjedzeniu okreslonego posiłku, ale najczęściej nie jesteśmy w stanie powiązać naszych dolegliwości i chorób ze swoją codzienną dietą. Pokarm może być wspaniałym dostarczycielem energii, ale i prawdziwym zabójcą.

Jak powinniśmy się prawidłowo odżywiać?

Odpowiedź niestety nie jest prosta. Istnieją przecież setki diet, ale jak dotąd nikt nie opracował optymalnej dla wszystkich. Dieta powinna być zindywidualizowana, gdyż każdy z nas jest odrębną jednostką biochemiczną, o określonej odrębności genetycznej. Musimy pamiętać, że istnieją cztery podstawowe grupy krwi – 0, A, B, AB oraz osiem typów przemiany materii – typ metaboliczny o szybkim wytwarzaniu energii A, B, C, D i typ metaboliczny wolny A, B, C, D. Wszystko to powoduje, że sprawa staje się bardzo skomplikowana. Warto jednak zwrócić na to uwagę, ponieważ produkty masowo przez nas na co dzień spożywane, nawet te powszechnie uważane za zdrowe i dietetyczne, mogą być przyczyną licznych problemów zdrowotnych. Nie w pełni strawione składniki pokarmu przenikają z jelita do krwioobiegu, gdzie układ odpornościowy rozpoznając je jako obce białka, uruchamia mechanizm reakcji alergicznej. Odkryto, że przyczyną wielu chorób jest właśnie ukryta nietolerancja pokarmowa, spowodowana pożywieniem niewłaściwie dobranym do naszego indywidualnego „kodu metabolicznego”. W ten oto sposób zapoczątkowujemy procesy prowadzące do rozległych reakcji zapalnych, czego konsekwencją jest zniszczenie białych krwinek. Pozbawiony ochrony organizm staje się podatny na infekcje bakteryjne i wirusowe.

Jak i kiedy objawi się ukryta nietolerancja pokarmowa?

Zależy od stanu systemu immunologicznego i trawiennego danego człowieka oraz od jego genetycznych predyspozycji. Właśnie dlatego większość diet nie działa tak, jak byśmy tego oczekiwali, a wiele z nich jest wręcz szkodliwych. Pytanie więc brzmi: które produkty żywnościowe są dla nas bezpieczne, a które nie?
Odpowiedź na nie daje test ukrytej nietolerancji pokarmowej. Pozwala on ustalić, jakie produkty wpływają negatywnie na konkretny organizm. Nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją organizmu na spożywane pokarmy, co może objawić się na wiele sposobów. U niektórych osób pojawiają się np. ostre bóle głowy, czy przewlekłe migreny, zapalenie oskrzeli, astma, depresja, wzmożona nerwowość, zaburzenia snu. Inni cierpią na zespół jelita drażliwego lub skarżą się na pozostałe dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Symptomy nietolerancji pokarmowej mogą wystąpić po wielu godzinach a nawet dniach po spożyciu pokarmu. Tym głównie różni się nietolerancja pożywienia od alergii na pokarm – nie wywołuje reakcji natychmiastowej, jak np. wysypka skórna przy alergii na truskawki. Często reakcja jest odroczona w czasie, pacjenci nie kojarzą faktu, że to właśnie jedzenie mogło wywołać niepożądany objaw.

Najczęstsze objawy nietolerancji pokarmowej:

  • nadwaga i otyłość
  • problemy układu krążenia: nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, żylaki kończyn dolnych
  • problemy oddechowe: nieżyt nosa, zapalenie zatok, astma, zaburzenia oddychania w czasie snu
  • problemy mięśniowo szkieletowe: bóle stawów, reumatoidalne zapalenie stawów, bóle mięśni i osłabienie
  • problemy ze strony przewodu pokarmowego: wymioty, wzdęcia, nudności, zaparcia, biegunka, kolka
  • problemy ze strony ośrodkowego układu nerwowego: migrena, ból głowy, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, depresja, lęk, zespół przewlekłego zmęczenia i nadpobudliwości psychoruchowej ADHD
  • problemy dermatologiczne: łuszczyca, pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, swędzenie