Jak wiadomo kwestie związane z żywieniem to temat „gorący” i aktualny już od dłuższego czasu. Prawdziwym przełomem, wręcz rewolucją, stało się odkrycie i udowodnienie istnienia zależności pomiędzy grupą krwi człowieka, a jego podatnością na poszczególne choroby, różnorodnością upodobań żywnościowy, a nawet preferowanym typem aktywności fizycznej. Powiązania te, na pozór mogą wydawać się niedorzeczne, ale tak nie jest. Okazuje się, że grupa krwi jest kluczem otwierającym drzwi do tajemnic, jakimi są zagadnienia związane ze zdrowiem, chorobami, długowiecznością, witalnością oraz odpornością fizyczną. Jak twierdzi dr Peter J.D’Adamo  „Grupa krwi- O, A ,B lub AB jest potężnym genetycznym odciskiem palca, która identyfikuje Cię równie pewnie jak DNA”

Ten wybitny lekarz medycyny naturalnej, naukowiec i wykładowca prowadząc badania na szeroką skalę i testy kliniczne, jako pierwszy wykazał ogromny związek między grupą krwi i dietą człowieka, a jego stanem zdrowia. To właśnie posiadanie danej grupy krwi rzutuje na naszą formę psycho -fizyczną. Chcąc poznać bliżej koncepcję wpływu diety przez grupę krwi na nasze zdrowie, należy zapoznać się z chronologią powstawania różnych grup krwi i warunków, które je sprowokowały. Podstawowe grupy krwi: 0, A, B i AB nie powstały równocześnie. Pojawiały się stopniowo, wraz z ewolucją warunków, w jakich żyli nasi przodkowie oraz zmianami ich sposobu odżywiania się. Największy procent ludzkiej populacji ma grupę krwi 0 (najstarszą z grup). Osobników tych cechuje silny i wytrzymały układ odpornościowy, a także zdrowy system trawienny. A ponieważ posiadali ją ludzie pierwotni, zajmujący się głównie łowiectwem, grupę tę nazwano „myśliwymi-zbieraczami”. Podstawą ich diety było nie tylko mięso, ale też jagody (owoce leśne), korzenie czy orzechy. Osoby z tą grupą krwi maja wyjątkowo wysoki poziom kwasu żołądkowego, dlatego bardzo łatwo przychodzi im trawienie mięsa i przyswajanie jego składników odżywczych. Na dietę bezmięsną mogą pozwolić sobie osoby z grupą A, tak zwani „rolnicy”. Właśnie dopiero rozwój rolnictwa i hodowli wprowadziły urozmaicenie w dość monotonnej, pierwotnej diecie, jednocześnie prowadząc do wyodrębnienia się nowej grupy krwi, ukierunkowanej na ten typ pokarmu. Ich system trawienny przystosował się do przyswajania potrzebnego organizmowi białka przede wszystkim z roślin i zbóż oraz ryb. Następną w kolejności, jeśli chodzi o chronologię powstawania, jest grupa B tzw. „koczownicy”. Ludzie ci posiadają kompilację cech charakterystycznych zarówno dla grupy 0, jak i dla grupy A. W wyniku tej kombinacji ich system immunologiczny stał się bardziej zrównoważony, a trawienny bardziej tolerancyjny niż u poprzedników. Grupa AB jest najrzadsza (około 5 % populacji) i najmłodsza. Stanowi połączenie grup A i B. Nazywamy ją często „zagadkową”, ponieważ nie jest do końca jasne, dlaczego powstała, i co stymuluje jej rozwój. Wiemy jednak, że grupa AB jest kombinacją największych sił i słabości grup A i B. Systemy trawienne i odpornościowe są bardziej złożone niż w przypadku innych grup. Pozytywną jej cechą jest to, że oba systemy dysponują wieloma możliwościami reagowania na bodźce. Ta, może nieco lakoniczna i ogólnikowa, prezentacja genezy poszczególnych grup krwi pokazuje, iż jesteśmy obarczeni pewnego rodzaju „dziedzictwem genetycznym”. Właśnie dlatego, po dziś dzień, nasze systemy odpornościowe i pokarmowe preferują taką samą żywność, jaką spożywali nasi przodkowie, po których odziedziczyliśmy taką a nie inną grupę krwi.

Większość z nas wie, że krew jest tkanką łączną, która zaopatruje wszystkie komórki organizmu w substancje odżywcze i tlen oraz odbiera od nich produkty przemiany materii przekazując je do płuc, nerek i wątroby. Posiada ona również składniki, które odgrywają bardzo ważną rolę w reakcjach obronnych ustroju, chroniąc go przed inwazją i działaniem drobnoustrojów chorobotwórczych oraz innych ciał obcych. Natura wyposażyła nasz układ odpornościowy w bardzo wymyślne metody określania, czy dana substancja jest dla naszego organizmu obca, czy nie. Jedna z metod to markery chemiczne zwane antygenami, które znajdują się na komórkach naszego organizmu. [Zdrowe odżywianie a grupa krwi]  Są one odpowiedzialne za wytwarzanie przeciwciał, czyli wyspecjalizowanych związków chemicznych produkowanych przez komórki układu odpornościowego, których rolą jest atakowanie i niszczenie obcego antygenu. Każda forma życia, od najprostszego wirusa aż do człowieka, ma unikatowe antygeny. Ale jaki związek z pożywieniem ma grupa krwi? Otóż, pomiędzy krwią i przyjmowanymi przez nas pokarmami zachodzi reakcja chemiczna w której udział biorą lektyny, czyli bogate i różnorodne białka znajdujące się w żywności. Mają one właściwości aglutynujące, czyli klejące i zlepiające. W ten sposób wpływają na krew. Gdy jemy niezgodnie z antygenem grupy krwi, lektyny skupiają się w pobliżu określonego organu ciała i aglutynują znajdującą się w jego rejonie krew; w efekcie czego, zakłócają funkcjonowanie całego organizmu (zaburzają trawienie, produkcję insuliny, metabolizm i równowagę hormonalną). Na szczęście 95% lektyn, które wchłaniamy z naszych typowych diet, jest wydalanych przez organizm. Około 5% przechodzi do krwiobiegu, gdzie poprzez udział w licznie zachodzących reakcjach niszczy czerwone i białe ciałka krwi. Działanie lektyn w przewodzie pokarmowym może być jeszcze groźniejsze. Tam bowiem często powodują one ostre zapalenie wrażliwej śluzówki jelit, pozorując alergię pokarmową. Aby ustrzec się przed podobnymi ewentualnościami, dobrze jest poznać swoją grupę krwi i stosować się do zaleceń dietetycznych odpowiednich dla niej. Dzięki temu dostarczymy organizmowi stosowną ilość odpowiednich substancji o działaniu najbardziej korzystnym, czy wręcz leczniczym. Więcej informacji otrzymają Państwo w gabinecie od magistra wychowania zdrowotnego. Serdecznie zapraszamy!